←back to landing page

one book bookstore – другият модел

През 2021 г. Дани Радичков отваря One Book Bookstore, книжарница за една книга. Оттогава насам, книжарницата има за цел да представя добрата литература, важните книги и такива, които са забравени и които не достигат до публиката си. Освен това книжарницата се стреми и да работи с малки издателства, както и с независими художници и артисти.

Материалът е част от поредица за книжарници и библиотеки за съвременно изкуство и култура в София, осъществена в сътрудничество с тазгодишното издание на Sofia Art Map.

Дани, разкажи откъде тръгна фантастичната идея да създадеш книжарница за една книга.

Идеята тръгна от един прост проблем, който ми направи впечатление. Животът на една стойностна книга е изключително кратък в стандартната книжарница, просто защото се издават страшно много книги. Месечно излизат стотина заглавия на книжния пазар, като повечето от тях са със съмнителна стойност. Добрите книги изведнъж изчезват от книжарниците, изчезват фактически и физически, тъй като книжарницата разполага с определено физическо пространство. Когато една книжарница се пълни с толкова много заглавия на месец, тя не може да издържи на всички тях и така заглавия, които не се търсят и са по-малко промотирани, биват изритани. И така често ми се случва да не мога да намеря книгите, които обичам, не мога да ги препоръчам на хората, тъй като и те не могат да ги намерят в книжарницата. Като че ли така се създава и впечатлението на един посетител в книжарницата, че има само един тип литература, което въобще не е така. Мислейки си за този проблем и как той да се реши, стигнах до мисълта „Ами какво ще стане, ако се представя само една книга в книжарница, ако съществува книжарница, която представя само една книга?“. Това е и може би не единственият, но един от добрите начини да съществува независима книжарница.

Създава ли One Book Bookstore контекст около книгата или автора, с когото работите?

Никога не съм се старал да дам контекст, аз давам само дума на книгата и дума на автора. Оттам насетне пространството всеки път се моделира и се обзавежда спрямо желанията на автора. Това е нещо, което също изключително много липсва, дори още повече, когато говорим за литература – да се даде и думата на автора, на художника. При работата и оформлението по една книга има изключително много компромиси, които един художник трябва да прави. На мен това също не ми харесва и смятам, че за да се работи добре с един художник, ти трябва първо да го харесваш, след това да му вярваш и да му дадеш цялата свобода и тогава той ще направи най-доброто нещо. Не смятам, че давам контекст – давам пространство, което да бъде обживяно от дадената книга, дадения автор и художника.

Сподели няколко числа – колко автори, издателства, книги сте представяли досега?

Книжарницата съществува от две години и половина. Отвори по време на пандемията. Представил съм около петдесетина книги, съответно петдесетина автори. От тях почти поравно половината книги са литература, а другата половината – художествени книжни издания, тоест наполовина автори, които са част от класическата литература и съвременни български автори. Заедно с тях представих и три книги, които са продуцирани от книжарницата.

Книгите, които представяте, могат ли да бъдат закупени или видяни онлайн?

Книжарницата няма онлайн каталог, в крайна сметка това е книжарница за една книга и тя не може да си позволи да представя две книги. Ако има присъствие на онлайн каталог, като това би означавало, че вече ставаме книжарница с каталог, това по всякакъв начин би счупило концепцията и затова не може да го има, макар че в последно време това, което се случва е, че се появат все повече независими издания, все повече автори на такива издания и може би има нужда и публиката на книжарницата ще прости, ако се създаде такова пространство, но съм много далеч от това да го направя.

Виждаш ли себе си и пространството като част от обща екосистема на диструбутори, издатели и галерии?

Естествено всички, които правим нещо свързано с какъвто и да е жанр на изкуството днес, сме част от една общност и е добре да се припознаваме в такава общност. Дали аз съм дистрибутор или търговец, по-скоро не. По-скоро се виждам като една ходеща шега, която напомня за проблеми, свързани с представянето на книги и издаването и представянето на съвременна литература Същевременно с това съм една ходеща и дишаща реклама на неща, които страшно много харесвам и магически помощник на малки издателства, които тотално нямат нито капацитета, нито знанието да се занимават с реклама или маркетинг или промотиране на изключителните неща, които те правят.

Представяш ли си някакъв вид подкрепа от държавата, общината или от публичните институции?

Никога не съм си мислил в тази посока. Смятам, че е интересно едно място да е независимо напълно. Живея цял живот в България, цял живот съм се сблъсквал с различни институции и съм реалист, много добре знам какво е мястото на изкуството в съвременния живот в България, много добре знам какви са приоритетите – тях просто ги няма.

За кого правиш това – за авторите, за артистите, за общността, за теб?

Според мен всички, които се занимават с изкуство, даже и без да знаят това, го правят за бъдещето и за изграждането на нещо по-голямо от нас самите. Всяко едно нещо, което се появява и успее да издържи определено време и е разпознато от тази общност има значение.Такова място заживява собствен живот, има и собствена воля има и собствена посока, колкото и вече да го дърпаш наляво или надясно, то вече си е хванало пътя и върви стремоглаво натам. Какъв е този път на тези пространства, никой не знае. Всяка една идея допринася за развиването на целия пейзаж, независимо колко е успешна тя. Ако успее да се задържи достатъчно дълго време тя променя начина, по който се мисли.

Имаш ли бизнес план?

Това място няма бизнес план, то е обратното на нещо което има бизнес план, слогана на мястото е “Нямаш избор!” и той проблематизира както естетически и смислови проблеми на сектора, така и чисто финансови проблеми и въпроси в сектора. Това място не е създадено да печели пари и това го прави още по-специално за мен, и по-странно в очите на много хора, които не могат да си обяснят защо съществува едно такова място и защо някой би се навил да го направи. То се самоиздържа и ако мога да мечтая смело идеята е всяка година да съм на нула, което за две години съм постигнал.

One Bookbookstore се намира на ул. “Върбица” 10, София. Следете през фейсбуук и инстаграм за събития.