←back to landing page

avrtikl – новата книжарница за дизайн и визуална култура

В България доскоро изцяло липсваха специализираните книжарници за изкуство нямаше откъде да намерим текстове и издания от областта на съвременното изкуство, дизайн, архитектура и теория. Разговаряме с Виктория Стайкова от АVRTIKL, новата книжарница за дизайн и визуална култура, за нуждата от такива места, предизвикателствата пред тях и възможностите за развитие в бъдеще.

Avrtikl до скоро съществуваше като изложбено пространство, от скоро като книжарница за дизайн и визуална култура. Разкажи ни за мотивите за този преход.

В началото идеата бе да създадем пространство, специфично свързано със свободни авторски проекти на графични дизайнери. В процеса установихме, че все още не съществува такъв тип работа, която да се излага и процесът около това да се изгради едно такова поле за изява в България ще е по-дълъг. Същевременно, това което на нас най-вече ни се прави, е свързано с книгите за дизайн. Затова решихме да се фокусираме върху разработването на книжарница, която беше заложена от самото начало, а частта свързана с галерия да оставим настрана. Обявихме промяната през февруари с много по-конкретна комуникация върху това какво предлагаме. Мисля, че от тогава звездите се наредиха по-добре и самите ние виждаме, че нещата потръгват по-уверено. Пак имаме предизвикателства, но поне ние сме щастливи.

Какъв асортимент от публикации предлагате?

Книжарницата е фокусирана специфично в сферата на дизайна и визуалната култура – публикации за това как се създава дизайн, както и теория, която според нас е доста важна и липсва тук. Имаме и книги в областта на илюстрацията, типографията, архитектурата, съвременното изкуство и модата. Книгите идват предимно от Европа и Великобритания. Може да откриете и български издания – например, авторски книги на Василина Николаева, Мартин Атанасов, Никола Михов, София и Андреа Попйорданови, Борис Праматаров. Те са в сферата на илюстрацията и фотографията, но имаме и няколко издания за български графичен дизайн дизайн, сред които са емблематичните „Стефан Кънчев Logo Book“ и „Visual Cut Bulgaria“. Опитваме се да съберем добра селекция на български издания, защото често в големите книжарници има малък брой такива, а е важно те да присъстват на едно място, за да се образува контекст и човек да може по-добре да се ориентира в средата.

Планирате ли да добавите по-стари книги за изкуство и дизайн, към които има голям интерес, и така да добавите и антикварни издания към асортимента?

Много хора имат интерес и най-вероятно в един момент ще организираме поп-ъп базар за размени и продажба. Засега основна цел е да набавим базисните световноизвестни заглавия в сферата на дизайна, архитектурата и изкуството, за да запълним тази празнота в сърцето на София и България.

Как виждате контекста в България, какво има, какво няма, и какъв тип подкрепа във вашето предприемачество бихте очаквали?

Ние започнахме от гледната точка на потребители, защото ни се стори, че подобно място липсва тук. Силно се надяваме, че и други хора ще приветстват идеята за книжарница за дизайн и визуална култура. Засега ми се стува, че има позитивна реакция, но като цяло смятаме че едно място трябва да съществува известно време, за да се превърне от нещо ново в нещо търсено. Доста хора ни намират покрай Sofia Art Map. Хората, които влизат, имат интерес и разглеждат обстойно това, което предлагаме. Явно е, че публиката има нужда от такъв тип издания, но трябва да се изгради навикът това да се превърне в част от културната ни среда.

Каква подкрепа бихте си представили за вашата дейност – финансова, нефинансова, през грантове или по друг начин?

В момента финансираме нашата дейност изцяло сами. Надяваме се, че в един момент ще успеем да балансираме разходите и приходите, за да нямаме нужда от допълнителни грантове и да останем самостоятелни. Един от основните начини, по които успяваме да се издържаме в момента, е организирането на работилници, свързани с книгоправене. Имаме желание да обогатяваме средата и предлагаме услуга, която е полезна за публиката. Работилниците имат успех и доста хора са заинтересувани, а и на нас ни е супер готино да ги правим. Тази ни дейност има по-бърза възвращаемост, което поне може да ни плати наема, ако не друго. За нас в момента е важна уникалната кауза, че такова място няма, а смятаме, че е важно да има. Най-ценно в момента за нас е споделянето, за да станат тези книги общо знание и достояние.

Имате ли намерение да се включите по един или друг начин в столичните книжни панаири с цел разширяване на диапазона на вашата дейност?

За нас в момента е важно да привлечем хората да посетят самата кницарница – създали сме едно място, което има атмосфера, човек може да седне, да изпие кафе, чай или биричка. Идеята е човек да се потопи и спокойно да разгледа и да се вдъхнови от книгите. Не сме убедени че включването в панаири ще ни доближи до нашите клиенти, но ще мислим допълнително по въпроса.

Споделете други любими книжарници от други градове, които са ви впечатлили и вдъхновили за AVRTIKL.

Харесват ни книжарници като Counter Print Books (London), Printed Matter (New York), ISBN (Budapest), Dispozitiv (Bucharest), Hyper Hypo (Athens).

Какво предстои?

Планираме и разсширяване на селекцията ни от заглавия за илюстрация и детски книги като цяла, следете нашата страница за повече информация.

AVRTIKL е на адрес бул. „Александър Стамболийски“ 20, гр. София.
Pовече информация за работно време и събития: facebook и instagram.