←back to landing page

НИСИМ – старата книжарница

НИСИМ е една от най-старите книжарници в София с разнообразен избор, както на нови издания, така и на стари книги – винаги може да намерите интересна находка или издание, което отдавна е изчерпано на пазара. В НИСИМ се предлага и една от най-богатите селекции от книги за изкуство. Разговаряме с Ани Хаджимишева за посетителите, книгите и радостта да отваря вратите на книжарницата всеки ден.

Материалът е част от поредица за книжарници и библиотеки за съвременно изкуство и култура в София, осъществена в сътрудничество с тазгодишното издание на Sofia Art Map.

Какви хора идват в “Нисим”? 

В книжарницата можеш да срещнеш всякакви хора – от клошари, които събират книги от кофите за боклук, до хора на науката, професори, философи. Едно време си мислих, че работата тук е скучна и статична. Статично е като място, отваряш една и съща врата, но в срещите с хората всеки ден не знаеш какво да очакваш. Те често идват тук да разговарят, да бъдат изслушани или просто да намерят отдушник. 

Какво място намират книгите за изкуство в книжарницата? 

Книгите за изкуство са ситуирани на няколко места. От една страна са голямоформатните издания, където има книги на Ясен Гюзелев, на Алцек Мишев, както и такива за стара София, които са с картички, снимки, фотоалбуми. Имаме и по-теоретични книги за изкуство, по-малък формат, но пак свързани с изкуство и дизайн. Събираме и каталози от изложби, работим добре със Софийска градска художествена галерия и предлагаме и техни каталози на нашите клиенти. 

Имаме афинитет към фотографски книги. Аз имам личен интерес, тъй като баща ми е фотограф. Той няма издаден собствен албум на български, но е автор на каталози на изложби, на които е бил куратор. Така че освен художествената литература и хуманитарната насоченост на книгите, се стремим да събираме и фотографски издания.

С каква цел обикновено влизат посетителите на книжарницата – да търсят определена книга или просто да си харесат нещо?

Специално за албумите на художници, по-скоро каквото им грабне окото, защото не на много места има селекция от такива книги. Освен това често самите хора, които се занимават с изкуство, държат при нас да се предлагат албумите им и ни изпращат клиенти, които искат да се сдобият с техен каталог или албум. Макар прашно и разхвърляно, мястото е обичано от хората на изкуството. 

За мен лично, като човек който е учил изкуствознание и история на културата, от старите издания Ернст Гомбрих е един от най-приятно разказващите историята на изкуството – достъпно, а и достатъчно задълбочено. “Кратка история на света за млади читатели” е също негова книга, която бе издадена, но съжалявам, че няма ново издание на другата му книгата за изкуство, защото на пазара на стари книги тя се намира на много висока цена. 

Търсят се много и книги за кино и театър. Не се издават достатъчно, но се опитвам това, което излезе, да мога да го предложа, тъй като имам публика за тези книги. 

При илюстрованите книги вече има голямо разнообразие. Какво се търси сред тях? 

Да, излизат много книги в момента, но аз подбирам какво да предлагам, тъй като не всичко е по вкуса ми. Много художници и артисти се обръщат към нас и предлагат изданията си, защото усещат че тук ще е уютно за тяхната книга, което мен много ме радва. 

Често, когато излезе нещо много интересно, което навсякъде се предлага, се оказва, че при нас, макар и да няма кой знае какво невероятно търсене и продажби, то често може да се намери и тогава, когато по другите места е изчерпано. Радостта от това, че някой е успял да намери при нас нещо, което е търсил дълго, е достатъчна за мен и ме кара да отварям книжарницата всеки ден. 

НИСИМ се намира на бул. “Васил Левски” 59, София. Следете през фейсбук и инстаграм за събития.